Oosterweelverbinding - Actiegroepen beginnen handtekeningen te verzamelen voor "eventuele" volksraadpleging

Oosterweelverbinding - Actiegroepen beginnen handtekeningen te verzamelen voor "eventuele" volksraadpleging

Ademloos, stRaten-generaal én Ringland zijn gestart met het verzamelen van handtekeningen om "indien nodig" eind dit jaar of begin volgend jaar een nieuwe Antwerpse volksraadpleging te verkrijgen rond de plannen voor de Oosterweelverbinding. Dat hebben ze samen aangekondigd op een persconferentie. Het aanvragen van de volksraadpleging zal alleen gebeuren als de bouwaanvraag voor het Oosterweeltracé op Rechteroever binnenkort al wordt ingediend en er niet gewacht wordt op de resultaten van de werkgroep waarin de overkappingsintendant alle betrokken partijen heeft verzameld.

Hoewel de actiegroepen, de Vlaamse regering en de stad Antwerpen dankzij intendant Alexander D'Hooghe weer allemaal "on speaking terms" zijn en samen overleggen over de overkapping van het zuidelijke deel van de Antwerpse ring en de verkeersstromen op die ring, zijn nog lang niet alle discussiepunten over de Oosterweelverbinding van de baan. De actiegroepen vragen nog steeds een bijsturing van het huidige Oosterweeltracé om de leefbaarheid te verbeteren en om een volledige overkapping én combinatie met het Ringlandplan rond het scheiden van stedelijk en doorgaand verkeer mogelijk te maken.

"We hopen dat de wisselwerking van de komende maanden een kentering zal teweegbrengen en dat de politiek zich vervolgens zal neerleggen bij de conclusies van die gesprekken", stelt Peter Vermeulen van Ringland. "Het verzamelen van handtekeningen dat nu al start, beschouwen we als het betrekken van de Antwerpenaar bij dit dossier. Het is als een huwelijkscontract: je hoopt dat je het nooit zal nodig hebben, maar je houdt het toch best achter de hand."

Ook Ademloos en stRaten-generaal benadrukken dat een nieuwe volksraadpleging de allerlaatste optie is. "Verder hoeven we daar niet negatief over te doen: het is een perfect legaal middel en het toppunt van democratie", stelt Wim van Hees van Ademloos.

bron: Belga