Oost-Oekraïense burgers krijgen oproep te vluchten wegens «moeilijke situatie

Door het stijgende aantal Russische aanvallen wordt het oosten van Oekraïne geconfronteerd met een «moeilijke situatie». Dat zegt Sergej Gaidai, de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loehansk. Hij roept de overgebleven inwoners op om zich in veiligheid te brengen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Onze verdedigers houden de verdedigingslinie vast», zo stelt Gaidai dinsdag op de Oekraïense televisie. Aanvallen in de buurt van Roebizjne en Popasna zijn afgeslagen, klinkt het nog.

Evacuatie

De overheden proberen nu bussen in te zetten om burgers naar stations te brengen. Van daaruit kunnen de inwoners per trein naar een veiligere plaats worden gebracht. Er bevinden zich naar verluidt nog een 70.000-tal mensen in het gebied, dat door de regering wordt gecontroleerd.

De oproep tot evacuatie komt er nadat Rusland de aanvallen op het oosten van Oekraïne heeft opgevoerd. Het ministerie van Defensie in Moskou zegt dat de Russische luchtmacht sinds maandag 60 militaire doelwitten in Oekraïne heeft gebombardeerd.

Aanvallen

Naast Loehansk werden daarbij nog andere Oost-Oekraïense regio’s geviseerd door Rusland. Er werden ten zuidoosten van de stad Charkov onder meer twee Oekraïense opslagplaatsen voor raketten onder vuur genomen, zegt Igor Konasjenkov, de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Ook werd ten zuidwesten van Charkiv een Oekraïense MIG-29 gevechtsvliegtuig neergeschoten, zo klinkt het nog.

In de nacht van maandag op dinsdag zou de Russische artillerie in totaal ook 1.260 militaire doelwitten hebben bestookt. De bewering kan niet door onafhankelijke bronnen worden geverifieerd. Eerder had het ministerie ook al gemeld dat in de loop van de nacht troepen en militaire uitrusting werd beschoten nabij de plaatsen Slovjansk, Barvenkovo en Popasna.

Oleksiy Arestovitsj, adviseur van de Oekraïense president, zegt dat Rusland met het offensief in Loehansk probeert om Oekraïense soldaten in de steden Roebizjne, Lysytsjansk en Sjevjerodonetsk te isoleren.