"Oorlogstaal" van N-VA niet warm onthaald

"Oorlogstaal" van N-VA niet warm onthaald

N-VA-voorzitter Bart De Wever riep de Vlaamse partijen op om «niet te plooien voor de oekazes van de PS en een Vlaams front te vormen». De PS heeft volgens hem een dictaat uitgevaardigd dat de regering een minderheid moet hebben aan Vlaamse kant en een links beleid moet voeren, maar Vlaanderen kan gevraagd worden om de rekeningen te blijven betalen, klonk het. De Wever voerde daarbij vooral de druk op zijn Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld op.

"Kiezen voor samenwerking"

De Vlaamse liberalen en christendemocraten reageerden meteen afwijzend op het forse taalgebruik van de N-VA-kopman. «Front vormen is oorlogstaal. Daar doet Open Vld niet aan mee», tweette Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. «Wij kiezen voor samenwerking. Niet tegen de anderen, maar voor een beter België in alliantie samen met MR.»

«Ondanks de taal van de PS praat ik liever niet in termen van fronten of oorlogstaal», stelde ook CD&V-voorzitter Joachim Coens. «Wij hebben het beste gegeven om te zoeken naar een stabiele meerderheid met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens. Wat ons betreft, zijn wij niet meer aan zet».

Nieuwe consultaties

PS-voorzitter Paul Magnette gaf vlak voor het weekend de definitieve doodsteek voor een mogelijke paars-gele coalitie met PS én N-VA. De koning consulteert sinds gisterenmiddag opnieuw de partijvoorzitters. De PS wil naar eigen zeggen wél constructief blijven: «We willen oplossingen voor de uitdagingen in dit land, vooral voor de sociale uitdagingen», aldus Magnette gisteren. «Daar zullen we ons voor blijven inzetten.»