Ook zebravinken zetten een 'babystemmetje' op

Ook zebravinken zetten een 'babystemmetje' op

Zodra we tegen een kind praten, gaat onze stem de hoogte in en kramen we gekke woorden uit. Het klinkt meestal volslagen belachelijk, maar - als het een troost mag zijn - blijkbaar zijn we niet de enigen die dat doen. Ook zebravinken doen aan 'koedji, koedji', of toch op hun manier.

Een onderzoek van de McGill universiteit heeft aangetoond dat volwassen zebravinken hun stemgeluid aanpassen als ze voor hun jongen zingen. Voor de studie, die gepubliceerd werd in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences, hebben de wetenschappers volgroeide zebravinken samen laten kwetteren met hun kinderen. Een tweede groep kuikens deed dienst als controlegroep en kreeg het gezang van hun ouders door speakers te horen.

Daarna werden de baby zebravinken alleen gezet en zongen ze hun liedjes. Daaruit blijkt dat de kuikens die naar het gekwetter van hun moeder in levende lijve konden luisteren, hun liedjes veel beter kennen dan de jonge vinken die het door speakers moesten horen.

Toen de onderzoekers opnieuw luisterden naar de noten van de zebravinken die aanwezig waren bij hun kuikens, klonk hun stemgeluid anders dan hun normale toon. “We ontdekten dat de vogels langzamer zingen en individuele elementen van het lied vaker herhalen wanneer ze voor hun kinderen fluiten”, klinkt het bij de wetenschappers.

Foto Pixabay