Ook YouTube verlaagt streamingkwaliteit om internet niet teveel te belasten

Videowebsite YouTube gaat in Europa de uitzendkwaliteit van beelden tijdelijk verlagen. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat het internet overbelast zou raken nu veel Europeanen tegelijk aan telewerk doen wegens de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Eerder nam ook de videostreamingdienst Netflix al een gelijkaardige beslissing.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Europees Commissaris Thierry Breton had een oproep gelanceerd om de kwaliteit van video's tijdelijk te verlagen om het internet in de Europese Unie niet te zwaar te belasten. Telecomproviders maakten de jongste dagen melding van een forse stijging van het dataverkeer.

Geen capaciteitsprobleem in België

De maatregel van YouTube geldt voor minstens 30 dagen, luidt het. De HD-kwaliteit wordt vervangen door standaardkwaliteit. Eerder nam ook al de streamingdienst de beslissing om de beeldkwaliteit de komende dertig dagen met een kwart te verminderen. Klanten zullen wel nog in goede kwaliteit kunnen kijken, verzekert het bedrijf.

In België was er de voorbije dagen geen capaciteitsprobleem op de netwerken, zegt de federale regulator BIPT. Het volume dataverkeer op het vaste netwerk steeg wel tot 70 procent, maar er is volgens de regulator nog voldoende marge.