Ook vogels nemen geeuwen over van elkaar

Ook vogels nemen geeuwen over van elkaar

Een geeuw beantwoorden met een geeuw is niet eigen aan mensen en verschillende andere zoogdieren. Wetenschappers ontdekten dat ook bepaalde vogels van Australische origine het doen.

Aanstekelijk geeuwen komt ook voor bij grasparkieten, een soort parkiet die vaak in een kooi als huisdier worden gehouden. "Dit is het eerste experimentele bewijs van besmettelijk geeuwen in een diersoort die geen zoogdier is", vertelt leider van het onderzoek Andrew Gallup, van de staatsuniversiteit van New York.

Voorheen werd gedacht dat enkel mensen, honden, chimpansees en een bepaalde soort ratten geeuwen van een soortgenoot overnemen.

Gallup en zijn team voerden twee experimenten uit. In het eerste experiment werden zestien vogels naast elkaar geplaatst in aangrenzende kooien. De ene groep vogels kon elkaar goed zien en de andere groep had een geblokkeerd zicht. Uit de observaties van het gedrag van deze vogels bleek dat de vogels die elkaar goed konden zien drie keer meer geeuwden dan vogels die hun soortgenoot niet konden zien.

In het tweede experiment kregen diezelfde vogels videoclips te zien van soortgenoten die ofwel geeuwden ofwel niet geeuwden. In het eerste geval geeuwden de vogels twee keer meer dan gewoonlijk. Uit de analyse bleek dat dit niet het gevolg was van stress of angst.

Zoals wel al vaker werd beweerd, geloven de wetenschappers dat dit meer is dan een gewone ongewilde reactie. Ze geloven dat het een primitieve vorm is van empathisch gedrag.