Ook vicepresident Pence roept centrale bank op rente te verlagen

Ook vicepresident Pence roept centrale bank op rente te verlagen

Amerikaans vicepresident Mike Pence sluit zich aan bij de oproep van zijn 'baas' Donald Trump. De Amerikaanse Centrale Bank (Federal Reserve) moet de rente verlagen en moet zich hervormen zodat minder de nadruk op inflatie ligt. "Dit is misschien het moment voor ons om een renteverlaging te overwegen", zei de vicepresident in een interview met de Amerikaanse zender CNBC. Hij volgt daarmee Trump, die al geruime tijd een gelijkaardig pleidooi houdt.

Pence opperde ook de idee om het tweeledig mandaat van de Fed (hoge werkgelegenheid én lage inflatie) te laten vallen voor een enkelvoudig mandaat, waarbij de nadruk ligt op een zo breed mogelijke tewerkstelling. "Want als we naar de inflatie kijken, zien we dat die er niet is. Dit is het moment om de intrestvoeten te verlagen."

De Fed hield hierover eerder deze week de boot nog af, want bij een renteverlaging zou de Amerikaanse economie kunnen oververhitten. De economische groei in de VS bedraagt momenteel 3,2 procent, terwijl de werkloosheidsgraad gedaald is tot 3,5 procent, het laagste niveau in 49 jaar. Volgens Pence werden er sinds het aantreden van president Trump al zes miljoen banen gecreëerd.

Pence zei ook nog dat het Witte Huis mensen in het directiecomité van de Fed wil zetten "die een vers en nieuw perspectief" hanteren. De voorbije dagen moesten echter twee kandidaten van Trump afhaken wegens té omstreden.

bron: Belga