Ook Trumps CIA-baas krijgt groen licht van Senaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse Senaat heeft maandag ook de nominatie van nieuwe CIA-baas Mike Pompeo goedgekeurd. Donald Trumps kandidaat voor de functie kreeg 66 stemmen voor en 32 stemmen tegen. Eerder keurde de Commissie Buitenlandse Betrekkingen ook al nipt de nominatie van minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson goed, maar over zijn nominatie moet ook nog eens gestemd worden door de volledige Senaat. De tegenstemmers, allemaal Democraten, drukten hun bezorgdheid uit over de beperkte kennis van Pompeo over de taken van de inlichtingendiensten, voornamelijk in het domein van de cyberveiligheid.

Het groene licht voor Pompeo komt er te midden van spanningen tussen de overheid en de CIA, nadat president Donald Trump weigerde om de bevindingen van de CIA te steunen dat Rusland achter de hackeraanvallen op de computers van de Democraten zou zitten. Tijdens een toespraak op het CIA-hoofdkwartier zaterdag drukte Trump wel nog uit "voor 1000 procent" achter de CIA te staan.

Pompeo steunt de bevindingen van de CIA over de Russische inmenging wel, en stelt zich, in tegenstelling tot zijn baas, zeer kritisch op tegenover de Russische regering.

Ex-militair Pompeo, een aanhanger van de conservatieve Tea Party, zat sinds 2010 in het Huis van Afgevaardigden voor de staat Kansas. Hij was tijdens de presidentsverkiezingen een uitgesproken tegenstander van de Democrate Hillary Clinton. Zo sprak hij openlijk zijn steun uit voor FBI-directeur James Comey toen die elf dagen voor de presidentsverkiezing aankondigde dat er een nieuw onderzoek geopend zou worden naar haar private e-mailservers. Volgens Clinton en haar aanhangers is die aankondiging een van de voornaamste oorzaken geweest voor de Democratische nederlaag bij de verkiezingen.

bron: Belga