Ook Thomas Cook haalt toeristen terug uit Gambia

Ook Thomas Cook haalt toeristen terug uit Gambia

Net als TUI volgt touroperator Thomas Cook Belgium het negatieve reisadvies voor Gambia van de FOD Buitenlandse Zaken en haalt vandaag en morgen de enkele Belgische reizigers (vier) terug die in het West-Afrikaanse land verblijven. "Verder zijn er drie dossiers (zeven vertrekkers), die tot 30 januari kosteloos hun reis kunnen wijzigen of annuleren", aldus woordvoerder Koen Van den Bosch. Buitenlandse Zaken in Brussel verwacht in het land onregelmatigheden rondom de machtsoverdracht van het presidentschap. "Dat kan onveilige situaties opleveren voor de in het land aanwezige vakantiegangers. Alle niet-essentiële reizen naar Gambia worden momenteel afgeraden en het ereconsulaat van België in Banjul zal gesloten zijn op 18 en 19 januari", maakte de FOD gisteren bekend.

Kort voor de geplande machtsoverdracht van de nieuw verkozen president Adama Barrow riep het parlement in Gambia gisteren de noodtoestand uit voor een periode van drie maanden. Daarmee kan de huidige president Yahya Jammeh, die zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van december weigert te erkennen, drie maanden langer aan de macht blijven.

"Van onze lokale vertegenwoordiger hebben we een rapport ontvangen dat aan de kust alles rustig is, maar we alligneren ons op het advies van Buitenlandse Zaken. De veiligheid van onze klanten staat voorop", aldus Koen Van den Bosch nog. TUI telt 225 Belgische reizigers in Gambia.

Ook andere Westerse landen halen hun toeristen terug. De Nederlandse reisorganisaties TUI en Corendon sturen in totaal acht toestellen naar Gambia om Nederlanders op te halen. Corendon hoopt dat rond 12.30 uur het eerste vliegtuig landt op het vliegveld van hoofdstad Banjul. Naar verwachting komen de eerste reizigers vanaf 15.30 uur aan op Schiphol.

bron: Belga