Ook Roemeense kandidaat-eurocommissaris krijgt groen licht van Europees Parlement

Ook Roemeense kandidaat-eurocommissaris krijgt groen licht van Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft ook de kandidatuur van de Roemeense Adina Valean goedgekeurd om de nieuwe eurocommissaris voor Transport te worden. Dat zegt de woordvoerder van het parlement, Jaume Duch, op Twitter. Valean zei vandaag tijdens haar hoorzitting in het Europarlement dat ze het idee om het aantal vluchten in de Europese Unie te beperken niet steunt. Wel wil ze een betere organisatie van het luchtverkeer en meer brandstofefficiëntie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een taks op kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, is "een van de mogelijkheden" die de Roemeense conservatieve wil overwegen.

Valean zei aan de europarlementsleden ook dat ze het Europese emissiehandelssysteem wil uitbreiden naar de maritieme sector, die momenteel "een vrijkaart" heeft. De gewezen voorzitster van de milieucommissie in het Europees Parlement benadrukte ook het belang van het uitbreiden van het spoornet, vooral voor vrachtvervoer.

Eerder raakte al beken dat Fransman Thierry Breton zijn hoorzitting in het Europees Parlement tot een goed eind heeft gebracht en de nieuwe commissaris voor de Interne Markt wordt. Er heerst zo alleen nog onzekerheid over één kandidaat, de Hongaar Oliver Varhelyi, voor Commissievoorzitster Ursula von der Leyen haar volledige team voor goedkeuring kan voorleggen aan de Europese Raad. Het parlement stelt bijkomende vragen aan Varhelyi.

Von der Leyen houdt vast aan 1 december als startdatum voor de nieuwe Europese Commissie, ondanks de beslissing van Groot-Brittannië om geen kandidaat-commissaris naar voren te schuiven. De Europese Commissie werkt aan een oplossing om die datum te halen, klinkt het donderdag.

bron: Belga