Ook politiek bestuur CD&V houdt zich klaar

Ook politiek bestuur CD&V houdt zich klaar

Na Open Vld houdt ook het politiek bestuur van CD&V zich klaar om te vergaderen over een eventuele regeringsdeelname. De samenkomst was eigenlijk gepland voor afgelopen maandag, maar tot verbazing van de christendemocraten nam N-VA eind vorige week geen beslissing over de coalitiepartners. Tot op heden zijn Vlaams Belang en sp.a nog steeds aan boord in aanloop naar de formatie. "De leden van het politiek bestuur zijn op de hoogte dat er op zeer korte termijn een vergadering wordt georganiseerd", valt woensdag te horen bij de partijwoordvoerder. Net als Open Vld verwachten de christendemocraten snel witte rook vanuit Antwerpen. Nochtans heeft sp.a noch Vlaams Belang woensdag een sms'je gekregen van de informateur.

Tijdens het politiek bestuur zal CD&V moeten beslissen onder welke voorwaarden de partij in een Vlaamse regering stapt. Een koppeling met de federale regeringsvorming, zoals bij Open Vld, is bij CD&V niet aan de orde. "De prioriteit is Vlaanderen", zegt een lid van het bestuur. "Als we ergens een rol denken te kunnen spelen, zal het eerder daar zijn."

De startnota die De Wever eerder deze zomer voorlegde, zal volgens hem niet onmiddellijk worden goedgekeurd door CD&V, "maar er valt over te babbelen". Enkele punten in die nota, zoals de afschaffing van de provincies, zijn voor CD&V niet te slikken. Rond integratie en inburgering moet er voor CD&V gas worden bijgegeven, nadat de bevoegdheid vijf jaar bij N-VA-minister Liesbeth Homans heeft gezeten. "Daar waren sporen van terug te vinden in de startnota, maar het moet nog beter."

Verschillende CD&V'ers zijn deze week overigens op vakantie vertrokken, en zullen de vergadering van het politiek bestuur dus moeten missen. "Veel mensen vonden dat ze nu wel lang genoeg hadden gewacht", zegt een parlementslid vanuit het buitenland. "Als we in een formatie stappen, worden er werkgroepen rond inhoudelijke thema's opgestart, maar gezien het grote aantal afwezigheden zal er voor Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart waarschijnlijk niet veel gebeuren."

bron: Belga