Ook PLO waarschuwt voor gevaar van verhuis Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na Hamas heeft maandag ook Saeb Erekat, de secretaris-generaal van Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, de Amerikaanse president Donald Trump gewaarschuwd voor het gevaar van een verhuis van de Israëlische ambassade naar Jeruzalem. Erekat is van mening dat de Palestijnen en de Arabische wereld hun bezwaren heel erg duidelijk moeten maken, zodat Amerika niet denkt dat ze niet zullen protesteren als de verhuis van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem doorgaat.

"De situatie is erg gevaarlijk", zei Erekat maandag aan een Palestijnse radiozender. Als voorbeeld noemde hij het bezoek van de Israëlische premier Ariel Sharon aan de al-Aqsa moskee in Jeruzalem in 2000. Dat was de aanleiding voor de tweede intifada, de Palestijnse opstand waarbij honderden Palestijnen en Israeli's omkwamen.

De Palestijnse president Abbas ontmoette zondag de Jordaanse koning Abdullah en vroeg hem de kwestie aan te kaarten bij de nieuwe Amerikaanse president.

Ook de radicaal-islamistische Palestijnse organisatie Hamas waarschuwde maandag dat de Amerikaanse regering met de verhuis "alle rode linies" zou overschrijden.

President Donald Trump beloofde tijdens zijn campagne Jeruzalem te zullen erkennen als hoofdstad van Israël en de ambassade daar in te richten, in plaats van in Tel Aviv. Dat zou erg omstreden zijn, omdat Israël en de Palestijnen het niet eens zijn over het statuut van die stad.

Enkele dagen geleden zei Trumps woordvoerder dat plannen zich nog in een "zeer prille fase" bevinden.

bron: Belga