Ook Nederland gaat IS in Syrië bombarderen

Ook Nederland gaat IS in Syrië bombarderen

Momenteel bestrijden vier Nederlandse F-16's IS enkel in Irak vanuit een luchtmachtbasis in Jordanië. Regeringspartij VVD wilde al langere tijd militair ingrijpen in Syrië, maar coalitiegenoot PvdA hield lange tijd de boot af. Nu er met de PvdA-fractie toch een akkoord is bereikt, zal de Nederlandse inzet tegen IS uitgebreid worden. «De PvdA ziet mogelijkheden om de strijd tegen IS verder te intensiveren», zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. Het feit dat er een volkenrechtelijk mandaat is en dat er vooruitgang wordt geboekt bij het zoeken naar een politieke oplossing voor het conflict in Syrië waren volgens Servaes belangrijke redenen om toch in te stemmen met uitbreiding van de strijd naar Syrië.

De ministerraad beslist mogelijk vrijdag al over de uitbreiding van de strijd tegen de terreurbeweging. Nu is het wachten op een akkoord van de regering en dan kan het snel gaan. Nadat de Britten hadden besloten om IS in Syrië aan te pakken, volgden de dag nadien al de eerste Britse luchtaanvallen. De inzet in Irak en die in Syrië vallen onder dezelfde commandostructuur.

België

De Belgische luchtmacht vliegt afwisselend met de Nederlandse collega's uit vanaf een basis in Jordanië. Vanaf juli neemt België opnieuw deel aan de luchtaanvallen tegen IS in Irak. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) liet vorige maand weten dat de internationale coalitie België nog niet heeft verzocht om ook tussen te komen in Syrië. Hij sluit de optie echter niet uit.

Foto AFP / R. De Waal