"Ook morgen vertrekken zeker geen Thomas Cook-reizigers meer"

"Ook morgen vertrekken zeker geen Thomas Cook-reizigers meer"

Klanten bij Thomas Cook die een pakketreis geboekt hadden, kunnen ook morgen niet vertrekken. Eerder was al gecommuniceerd dat reizigers vandaag moeten thuisblijven. "Voor de dagen erop zal het afhangen van hoe de situatie bij de touroperator evolueert", zegt Mark De Vriendt van het Garantiefonds Reizen. De Vriendt hoopt dat er vandaag een curator aangesteld zal worden. "Op dit moment varen wij blind, en beschikken we niet over de nodige gegevens." De prioriteit van het Garantiefonds blijft nu de mensen die vastzitten op een vakantiebestemming. Vandaag keren volgens De Vriendt al zowat 1.000 mensen terug. De voorbije dagen kreeg het fonds al zowat 1.500 aanvragen binnen van mensen die hun reis terugbetaald willen krijgen. "Maar dat is dus momenteel niet onze prioriteit", beklemtoont De Vriendt. "De mensen hebben tot twee jaar de tijd om hun claim in te dienen, daar is nu dus geen hoogdringendheid."

Krijgen ze bij het Garantiefonds alles gebolwerkt? "We beschikken over zeven medewerkers, maar krijgen hulp van externen. Ik ga niet zeggen dat alles 100 procent lukt, maar de focus ligt momenteel dus op mensen terug in België krijgen", zegt De Vriendt. "Vandaag keren reizigers terug uit Tunesië waarvoor we gisteren geen vliegtuigen vonden. Het fonds betaalde hun overnachting voor de nacht van gisteren op vandaag."

Op de site van het Garantiefonds staat opgelijst welke terugvluchten vandaag georganiseerd worden. Later op de dag zullen ook de terugvluchten die voor morgen gepland staan op de site komen.

Gisterenavond had Thomas Cook België zowat 13.400 klanten op een vakantiebestemming.

bron: Belga