Ook de bergen kunnen inspiratie bieden voor stadsfotografie

Ook de bergen kunnen inspiratie bieden voor stadsfotografie

Voor de Metro Photo Challenge vragen we dit jaar naar City Soul, City Love of City Secrets. Kamp jij met een photographer's block? Of heeft jouw stad voor jou geen geheimen meer voor jou? Eventjes wegtrekken van de stedelijke drukte kan je niet enkel tot rust brengen, het kan er ook voor zorgen dat je jouw stad opnieuw vanuit een ander standpunt ziet. Bij Explore & Share, een site voor bergliefhebbers, zoeken ze rust (en avontuur) in de bergen. Zij kregen recent enkele tips van Canon, onze sponsor voor de Metro Photo Challenge, om de magie van de bergen vast te leggen. Mits een beetje aanpassing zijn deze tips evengoed bruikbaar in de stad!

  1. De regel van derden

Een basisregel voor de compositie van een foto is dat je het onderwerp niet altijd in het midden moet plaatsen. Verdeel de scène in negen vlakken van gelijke grootte met behulp van twee verticale en twee horizontale lijnen. De kruispunten van deze lijnen zijn de sterke plaatsen van je foto. Als je onderwerp op één van die kruispunten staat, is een foto vaak sterker, dynamischer en trekt die sneller de aandacht. Vergelijk bijvoorbeeld de twee onderstaande foto's. Links is er geen rekening gehouden met de regel van derden, rechts wel.

  1. Geef je foto's een menselijke touch

Landschapsfoto's of beelden van prachtige bouwwerken kunnen op zich mooi zijn, maar vaak zijn foto's net dat beetje leuker als er toch iemand opstaat. Mensen geven immers kleur aan je foto, wekken belangstelling en helpen je om de echte dimensie van de stad rondom te tonen.

  1. Maak gebruik van het licht

De belichting speelt vaak een hoofdrol bij foto's. Geen licht is zo kostbaar voor een fotograaf als het daglicht. Probeer het gebruik van je flitser te beperken om zo een natuurlijker beeld te krijgen. Let echter ook op welk moment van de dag je de foto maakt. Op de middag durft het licht al eens te fel zijn voor een goede foto. De gloed van een zonsondergang of –opgang geven dan weer een magische toets aan je kiekjes. Het beste dat je kan doen is kijken naar je scène en naargelang het licht te beslissen hoe je je opname maakt.

  1. Ken je camera

De gouden tip: zorg ervoor dat je je fototoestel door en door kent voordat je erop uittrekt. Oefen vooraf met je camera, zodat je weet wanneer je welke functies hoe moet gebruiken op elk moment, onder elke omstandigheid. Het is essentieel dat je weet hoe automatische en voorgeprogrammeerde instellingen reageren en dat je zelf ook alles handmatige kan instellen, dat je weet hoe je inzoomt en scherpstelt, dat je de flitser kan aan- en uitschakelen ... De camera is immers jouw penseel op het canvas van de foto.

Ben je erin geslaagd de perfecte foto op de gevoelige plaat vast te leggen? Stuur die zeker in voor de Metro Photo Challenge en wie weet mag jij binnenkort jouw fotokunsten aanscherpen in India!