Ook chimpansees kijken wel eens te diep in het glas

Ook chimpansees kijken wel eens te diep in het glas

De gelijkenissen tussen chimpansees en mensen blijven zich opstapelen. Na een studie van 17 jaar hebben wetenschappers uit het West-Afrikaanse land Guinee vastgesteld dat de dieren geregeld het alcoholisch drankje ‘palmwijn' achterover slaan.

In Guinee oogsten lokale boeren de gefermenteerde sappen van de raffiapalm om er palmwijn van te brouwen. De onderzoekers zagen dat de apen in boomkruinen klommen om te proeven van het sap. Drinken doen ze niet met een rietje of met een wijnglas, maar met een papje van platgekauwde bladeren. Dat gebruiken ze als een soort spons om in het sap te dippen en het op te zuigen in hun mond. Gemiddeld drinken de chimps een liter van dat sap. Dat is het equivalent van een fles wijn of zes pinten bier. Daarna vertonen ze - net zoals beschonken mensen - tekenen van dronkenschap en vallen ze in slaap.

«Zelfs na 60 jaar onderzoek blijven chimpansees ons verbazen», zei professor Catherine Hobaiter van de St. Andrews University. «Het is fascinerend om hun gedrag te bestuderen. Zo is het interessant om te zien of chimps elkaar ook willen overtreffen met drinken en of ze de dag erna last hebben van een kater.»