Ook CD&V zet licht op groen voor Vlaamse formatiegesprekken

Ook CD&V zet licht op groen voor Vlaamse formatiegesprekken

Ook CD&V heeft deze middag het licht op groen gezet voor Vlaamse formatiegesprekken op basis van de startnota van informateur Bart De Wever. Dat bevestigden Hilde Crevits en Wouter Beke na afloop van het partijbureau. "We gaan nu onderhandelen met ons verkiezingsprogramma in de hand en met de Belgische en Europese regelgeving als kader", zei Crevits. "Dat wordt voor ons een zeer belangrijke toetssteen voor de komende onderhandelingen. De uitdagingen in Vlaanderen zijn bijzonder groot. De antwoorden moet de juiste zijn."

Crevits noemde onder meer extra investeringen in basisonderwijs, welzijn en ambitieuze klimaatplannen. "Maar laat ons duidelijk zijn dat dit het startpunt is van onderhandelingen. De voorbije weken is het vertrouwen onderling tussen de partijen gegroeid om te praten en we willen voortgaan op deze constructieve en serene wijze", zei Crevits, die verder geen inhoudelijke commentaar kwijt wou om de gesprekken niet te bemoeilijken.

Beke zei dat er tijdens de gesprekken de voorbije weken drie belangrijke krijtlijnen waren voor CD&V, waarin volgens de partij ook de signalen vervat zitten waar de toekomstige Vlaamse regering een antwoord op moet bieden. Het gaat om een signaal van een gebrek aan nabijheid, een sociaal signaal, maar ook een van "rechten en plichten voor wie hier wil en mag komen".

"Ten tweede willen we meewerken aan een verbindende stijl. Wie in een regering stapt is loyaal aan de inhoud, de afspraken en de andere partijen", zei Beke.

Op de vraag of deze Zweedse coalitie geen coalitie van verliezers is, klonk het dat het "vooral de bedoeling is om een regering met ambitie te zijn". Beke ontkende ook dat er afspraken zijn gemaakt tussen de partijen van de Zweedse coalitie om ook federaal blok te vormen. Op vragen over de onderwijsplannen van N-VA weigerde Crevits iedere commentaar.

bron: Belga