Ook Canada kondigt heffingen aan op Amerikaanse producten

Ook Canada kondigt heffingen aan op Amerikaanse producten

Na de Europese Commissie heeft ook Canada te kennen gegeven importheffingen te zullen invoeren op een aantal Amerikaanse producten. Het gaat om heffingen op de import van staal, aluminium en andere producten uit de VS, zo heeft de Canadese premier Justin Trudeau te kennen gegeven via Twitter. De Canadese heffingen gaan in op 1 juli en blijven van kracht tot de VS verzaken aan hun handelsbeperkende maatregelen tegen Canada, aldus Trudeau. Canada zal volgens Trudeau de Amerikaanse heffingen ook aanvechten, die hij bestempelt als illegaal en contraproductief. "Het is gewoonweg belachelijk om elke handel met Canada als een risico te zien voor de nationale veiligheid in de VS en we zullen blijven opkomen voor de Canadese werknemers en bedrijven", aldus Trudeau.

De Europese Unie voert over een tweetal weken hogere importheffingen in op een reeks Amerikaanse producten. Dat kondigden Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en commissaris voor Handel Cecilia Malmström vandaag aan. Ze reageerden daarmee op het nieuws uit Washington dat de Verenigde Staten per 1 juni hogere heffingen opleggen op staal en aluminium dat afkomstig is uit de Europese Unie, Canada en Mexico.

De Amerikaanse importtarieven van 25 procent op buitenlands staal en van 10 procent op buitenlands aluminium werden al op 1 maart aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump, maar de Europese Unie, Mexico en Canada werden tot vandaag vrijgesteld van de maatregel. Gesprekken met Washington over een manier om Europa permanent vrij te stellen leverden niets op, zo werd de afgelopen dagen al duidelijk.

bron: Belga