Ook binnenlandminister Theresa May kandidaat voor leiderschap Conservatieven

Ook binnenlandminister Theresa May kandidaat voor leiderschap Conservatieven

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft, enkele uren voor de deadline, ook haar kandidatuur ingediend voor het leiderschap van de Conservatieve Partij. Bij de start van haar campagne bracht ze een eerbetoon aan huidig partijleider en premier David Cameron, die vorige week zijn ontslag aankondigde omdat hij het Brexit-referendum verloor. May wordt beschouwd als een medestander van Cameron. "Ik wil David in naam van onze partij bedanken voor zijn dienst en zijn prestaties als premier", aldus May. "Het was een voorrecht in zijn kabinet te dienen." Nog volgens de binnenlandminister heeft het land nu nood aan "sterk leiderschap". Dat betekent ook "de best mogelijke voorwaarden" onderhandelen voor de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

May gaf ook aan dat er voor eind dit jaar geen beslissing zal genomen worden over het inroepen van artikel 50, waarmee de onderhandelingen met de EU opgestart worden.

Boris Johnson, de vroegere burgemeester van London en kopman van de Leave-campagne, kondigt naar alle waarschijnlijkheid later op de dag zijn kandidatuur aan. May gaf al te kennen dat hij volgens haar "niet geschikt" is om het land en de partij te leiden.

bron: Belga