Ook Belfast lust Johnson niet

Ook Belfast lust Johnson niet

De Britse premier Boris Johnson is vandaag in Noord-Ierland voor ontmoetingen met de vijf voornaamste Noord-Ierse politieke partijen. Na moeizame gesprekken met politieke leiders in Wales en Schotland eerder deze week, heeft Johnson het ook in Belfast niet onder de markt. Sinn Fein-kopstuk Mary Lou McDonald zei dat het de Britse leider wellicht weinig kan schelen als het Ierse eiland lijdt onder een harde brexit. De kersverse Britse premier Boris Johnson begon zijn eerste week in Downing Street 10 met een tournee door de verschillende landsdelen van Groot-Brittannië. Vandaag is Noord-Ierland aan de beurt, misschien wel de gevoeligste regio. De brexit die Johnson voor ogen heeft - de Britse premier wil op 31 oktober uit de EU vertrekken, met of zonder akkoord met Brussel - dreigt vooral de Ieren zuur op te breken. De spanningen tussen de EU-republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland dreigen terug op te spelen als er een nieuwe harde grens tussen beide regio's komt, en dat is nu precies wat er dreigt te gebeuren als de Britten het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet goedkeuren.

Mary Lou McDonald, de leidster van Sinn Fein, heeft Johnson er na hun ontmoeting van woensdagochtend van beschuldigd enkel voor de belangen van de Engelsen en de Conservatieve partij te willen strijden. "Het lijkt me dat hij ermee kan leven dat Ierland de 'collateral damage' van een harde brexit zou worden", klonk het.

McDonald wierp Johnson ook voor de voeten dat hij niet objectief is in het debat, en de Noord-Ierse Democratic Unionist Party voortrekt. De Tories van Johnson hebben momenteel geen meerderheid in het Britse Lagerhuis, en regeren noodgedwongen met gedoogsteun van de DUP. Die partij is de grootste in Belfast en verdedigt de unie tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Sinn Fein droomt dan weer van een hereniging met de republiek Ierland, en wil na een eventuele harde brexit stilaan stappen zetten in die richting.

bron: Belga