Ook babyboomers doen aan bingedrinken

Millennials hebben geen al te beste reputatie wat betreft drinkgedrag. Als we de geruchten mogen geloven, spenderen ze al hun vrije tijd op café en verkeren ze meermaals per week in katertoestand. Hoewel die clichés (in sommige gevallen) zeker terecht zijn, zijn ook de babyboomers niet vies van een drankfestijn.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Studenten en oud-studenten weten dat het er in de studentencafés hard aan toe kan gaan. Een pintje worden er twee, drie, vier en voor je het weet heb je op een uur tijd tien Stella's achterovergeslagen. Volgens de Amerikaanse organisatie National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism spreekt men van bingedrinken wanneer je vier (voor vrouwen) of vijf (voor mannen) glazen alcohol drinkt binnen de twee uur. Laten we eerlijk zijn: het is menig millennial weleens overkomen.

Overgewicht en valpartijen

Maar uit een nieuwe studie blijkt dat ook de oudere generaties, met name de babyboomers, niet vies zijn van een zuippartij. 10% van de proefpersonen, die werden opgevolgd van 2015 tot 2017, gaf aan in die tijd minstens een keer aan bingedrinking gedaan te hebben. Wijsheid komt met de jaren is dus een achterhaald begrip, want op latere leeftijd zijn de risico's verbonden aan overmatig alcoholgebruik nog groter. Zo worden chronische ziektes erdoor versterkt, vallen ouderen makkelijk en is overgewicht een factor om rekening mee te houden. Drinken doe je dus best met mate, ongeacht je leeftijd.