Ook apen worden kieskeuriger als ze ouder worden

Ook apen worden kieskeuriger als ze ouder worden

Dat geldt ook voor apen, schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke blad Current Biology.

Meer dan honderd berberapen kregen voor het onderzoek verschillende voorwerpen zoals plastic blokken, kokers gevuld met eten en knuffels. De oudere zoogdieren hadden alleen maar aandacht voor de kokers, terwijl de jonge apen ook interesse toonden in de andere objecten.

Daarnaast toonden de wetenschappers ook foto's van pasgeboren aapjes, van vrienden en van onbekende soortgenoten. Vervolgens onderzochten ze hoelang de primaten interactie hadden met de afbeeldingen. De jonge dieren reageerden sterk op alle gezichten, terwijl de ouderen enkel van zich lieten horen bij bekende gezichten.

“Volgens een belangrijke psychologische theorie worden mensen sociaal selectiever wanneer ze weten dat hun tijd op aarde nog maar beperkt is”, vertelt onderzoekster Laura Almeling van het Duitse primatencentrum in Göttingen. “We nemen aan dat apen niet bewust zijn van hun eigen toekomst. Als zij op latere leeftijd selectiever zijn, dan heeft dat dus niets te maken met het aantal jaren in het vooruitzicht.”

“Mogelijk vermijden oudere apen sociale interacties, omdat ontmoetingen steeds meer stress opleveren”, meent hoofdonderzoeker Julia Fischer.

Foto Pixabay