Onze voeding bevat steeds minder suiker en vet

Onze voeding bevat steeds minder suiker en vet

De sector voegde ook 24,5% meer volkoren granen toe. Voor chocoladeproducten en koekjes ging het percentage verzadigd vet naar beneden met respectievelijk 1,2% en 3,2%. En voor frisdranken is er een gemiddelde suikerreductie van 7%, door een verdere uitbreiding van het gamma met meer laagcalorische producten. Zuivel bevat gemiddeld minder suiker (-3,8%) dan in 2012, door recepten van onder andere yoghurt, yoghurtdrinks, chocomelk en desserts aan te passen. In de plantaardige alternatieven voor zuivel, zoals sojaproducten, zit zelfs 18% minder suiker.

Aanpakken voedingspatronen

De sector en Volksgezondheid startten in 2012 een traject om onevenwichtige voedingspatronen aan te pakken. Ze zetten daarvoor in op drie pistes: het aanpassen van de samenstelling van producten, de portiegroottes en de marketing en communicatie naar de consument. Vijf jaar na datum ziet het assortiment waaruit de Belg kan kiezen er al anders uit, zegt de voedingssector. "De eerste evaluatie toont met andere woorden een positieve trend".

De gesprekken tussen Maggie De Block, minister van Volksgezondheid, en de sector over de volgende doelstellingen zijn al aan de gang. Afspraak is alvast dat ook koude sauzen, smeersalades en bereide maaltijden worden aangepakt. "Ook daar gaan we naar minder toegevoegde suiker, minder vet en energie en meer groenten", klinkt het.