"Onze raketten kunnen Europa bereiken"

"Onze raketten kunnen Europa bereiken"

De nummer twee van de Revolutionaire Garde, het invloedrijke militaire korps van Iran, heeft Europa gewaarschuwd zich niet te moeien met het raketprogramma van Teheran. De VS kijken immers naar de EU om ook sancties uit te vaardigen tegen dat programma. De raketten zouden tot in Europa kunnen geraken, zei adjunct-commandant Hoessein Salami.

De Revolutionaire Garde is zeer invloedrijk in Iran, maar heeft geen bevoegdheid over het buitenlands beleid. Verklaringen daarover van de toplui zijn geen officieel standpunt van de regering. President Hassan Rohani heeft al meermaals zulke uitspraken van de Garde veroordeeld.

2.000 kilometer

Momenteel hebben de Iraanse langeafstandsraketten een maximaal bereik van 2.000 kilometer, maar Iran heeft naar eigen zeggen de technologie om dat op te schroeven en zo ook Europa te bereiken. Om West-Europa te bereiken, moeten ze minstens 5.000 kilometer kunnen overbruggen. "Wanneer ze zich bemoeien met ons raketprogramma, dan zullen we die begrenzing opheffen en zullen we de reikwijdte van onze raketten tot Europa verlengen", klinkt het.

Raketprogramma

Salami zei volgens het officiële nieuwsagentschap ISNA dat Europa niet tussenbeide moet komen bij het raketprogramma, "zo niet zullen we ook Europa als een bedreiging beschouwen en in lijn daarvan handelen". Teheran hamert er al langer op dat het raketprogramma zuiver defensief van aard is en niets te maken heeft met het nucleair akkoord van 2015. Volgens dat akkoord laat het land internationale inspecteurs toe in de nucleaire installaties om te controleren of het niet aan atoomwapens werkt. In ruil werden de internationale economische sancties opgeheven.