Onze journalist bekeek de nieuwe Star Wars

Onze journalist bekeek de nieuwe Star Wars

"Hoe is de nieuwe ‘Star Wars'?" Ik moet toegeven dat ik het nooit gemakkelijk heb gevonden om daar een antwoord op te geven. Oké, de prequels die George Lucas vijftien jaar geleden maakte, lieten zonder tegenspreken zwaar te wensen over. Maar de nieuwe films? Nu ik ‘The Last Jedi' achter de kiezen heb, denk ik echter dat ik weet wat ik moet zeggen: vragen hoe de nieuwe ‘Star Wars' is, is zoals vragen hoe de Cola smaakt die de ober je ingeschonken heeft. Soms overdrijven ze in het café met de hoeveelheid ijsblokjes, soms krijg je er een schijfje citroen en een potje borrelnootjes bij, maar in de grond heeft het drankje exact dezelfde smaak als altijd.

Foto LucasFilm

Strikte voorschriften

Voor datzelfde smaakje is dan ook een goeie reden: de producenten weten dat de formule die ze gevonden hebben bevredigend is voor een groot publiek, en dus voelen ze zich niet geroepen om er veel aan te veranderen. Of om het anders uit te drukken: ‘Star Wars' is een merk en dus moet elke nieuwe episode beantwoorden aan een set zeer strikte voorschriften. Het is niet voor niks dat zowel bij ‘The Force Awakens', de nog titelloze ‘Episode IX' als de komende ‘Han Solo'-film de regisseur of hoofdscenarist er op een bepaald moment de brui aan gaven wegens creatieve meningsverschillen.

Foto LucasFilm

Bij ‘Star Wars' is het dus aanpassen of opkrassen. Je mag hooguit een beetje variëren op bekende thema's, en dat is precies wat Rian Johnson doet in ‘The Last Jedi'. Naast de terugkeer van oude bekenden krijgen we een soort nieuwe Han Solo, Luke die lessen geeft à la Yoda, Luke die een truc uitvoert à la Obi-wan Kenobi, beestjes die familie zouden kunnen zijn van de Ewoks, en ga zo maar door. Voor het overige bestaat de plot uit een aaneenschakeling van missies, nipte reddingen en genoeg gaten waar je een Imperial Destroyer doorheen kunt vliegen. Maar dat is niets nieuws in dit universum.

Fijn gevoel voor humor

‘Star Wars' is en blijft een sprookje voor een jong publiek, wat ook mag blijken uit het feit dat alles drie keer wordt uitgelegd. Niet dat Johnson daarvan wakker ligt, en waarom zou hij? Hij amuseert zich als een kind dat van de Sint een doos ‘Star Wars'-figuurtjes gekregen heeft en de avonturen naspeelt die hij op het scherm gezien heeft. En ere wie ere toekomt: hij legt bij momenten een fijn gevoel voor humor aan de dag en komt op de proppen met de beste gag uit de hele ‘Star Wars'-cyclus (let op het strijkijzer). ‘The Last Jedi' is goeie Cola. (Score: 3/5)