Onze gezondheidszorg is vierde beste van Europa

Onze gezondheidszorg is vierde beste van Europa

Net zoals bij een kerk, staan de deuren van de Belgische gezondheidszorg altijd open. In de Europese Gezondheidsindex, die Health Consumer Powerhouse (HCP) al sinds 2005 publiceert, krijgt de toegankelijkheid van onze zorg de maximumscore, samen met Zwitserland en Macedonië. Als het aankomt op kostenefficiëntie eindigt ons land wel pas op de twaalfde plaats.

De optelsom van die scores en de beoordelingen op 48 andere indicatoren bezorgt België een vierde plaats op de algemene rangschikking, onze hoogste notering ooit. Enkel Noorwegen, Zwitserland en Nederland scoren nog hoger. Die laatste twee landen behalen voor het eerst meer dan 900 op 1.000. Hun eindtotaal is respectievelijk 904 en 927.

In het algemeen gaat de Europese gezondheidszorg erop vooruit, concludeert HCP. De Zweedse denktank verwijst onder meer naar de dalende sterftecijfers van pasgeborenen en de betere overlevingskansen na hartziektes en kanker. Tegelijk gebruiken nog te veel landen inefficiënte manieren om de gezondheidszorg te financieren en te verlenen. "De meest succesvolle systemen kopiëren zou geld besparen dat geïnvesteerd kan worden in het redden van levens", besluit HCP.

Een opvallende vermelding is er voor Macedonië. Het land heeft het meest kostenefficiënte systeem. "Dat dit mogelijk is in een niet zo rijk land daagt veel conventionele ideeën over gezondheidszorg uit", luidt het.