Onverluchte slaapkamer van tieners verhoogt slapeloosheid

Onverluchte slaapkamer van tieners verhoogt slapeloosheid

Volgens een onderzoek uitgevoerd door slaapexpert Colin Espie van de universiteit van Oxford, zorgt een overluchte kamer voor een toename van de slapeloosheid.

Het zijn vooral tieners die hun kamer zelden of nooit ventileren.

"Tieners openen nooit hun raam op de slaapkamer, waardoor de ruimte ook nooit geventileerd kan worden", zegt slaapexpert Colin Espie van de universiteit van Oxford aan The Sunday Times. Volgens Espie staat slapeloosheid in verband met slechte schoolresultaten. "De geur in de slaapkamer van tieners komt van de lucht die hoog is in stikstof en laag is in zuurstof. Als de lucht nooit ververst wordt, dan sta je na een slechte nacht met hoofdpijn op."

Tips

Volgens Espie is het zeer belangrijk om de kamer regelmatig te ventileren. Het is ook belangrijk om de verwarming op de slaapkamer niet te hoog te zetten. Ook elektronische apparatuur weer je volgens de slaapexpert beter uit je slaapkamer.

Meerdere studies 

Het onderzoek van Espie kadert in een groot onderzoek dat focust op de link tussen neurowetenschappen en optimalisering van het leerproces. Voor dat onderzoek zullen er gedurende een jaar 32.000 tieners gevolgd worden.