Onvergeeflijke fouten die gemaakt worden op een eerste sollicitatiegesprek

Onvergeeflijke fouten die gemaakt worden op een eerste sollicitatiegesprek

Bij Business Insider doen ze véél sollicitatiegesprekken. En hoe indrukwekkend je cv ook is, als je de verwachtingen in persoon niet kan waarmaken dan is de kans op een job erg klein. Zeker de jongere sollicitanten laten zich blijkbaar nog vaak vangen aan deze 17 valkuilen.

17. Slechte adem (Tip: kauwgom! Maar vergeet hem voor het gesprek niet uit je mond te halen.)

16. Geen goed verhaal over je leven vertellen (Tip: schrijf het op voorhand uit en oefen met een vriend.)

15. Té sarcastisch of té negatief zijn (Tip: gewoon vriendelijk zijn. En lach.)

14. Arrogantie (Tip: het is niet omdat je op gesprek mag komen dat je de job hebt. Je moet je baas nog steeds overtuigen.)

13. Je weet niets over het werkveld (Tip: bereid je voor, schrijf op voorhand al enkele aandachtspunten op.)

12. Bestanden als bijlage toevoegen (Tip: je cv voeg je best toe via een LinkedIn URL.)

11. Een Ramones t-shirt dragen op je gesprek (Tip: laat zien dat je een veilige keuze bent door je deftig te kleden. Voor mannen een hemd en een das, voor vrouwen eerder stijlvol maar conservatief.)

10. Over je loon praten op je eerste gesprek (Tip: iemand aanwerven is een proces. Hoe meer ze je willen aanwerven, hoe sterker je onderhandelingspositie.)

9. Geen duidelijke foto op je sociale media-accounts (Tip: vraag aan je vrienden om te laten zien hoe je profiel er voor hun uit ziet)

8. Vergeten te antwoorden op mails (Tip: het hoeft niet uitgebreid te zijn, soms is één enkele zin voldoende.)

7. 'Doelen' bovenaan je cv zetten (Tip: laat ze achterwege, voor een werkgever is je opleiding, eerdere ervaring en eventueel nuttige vaardigheden veel relevanter.)

6. Proberen indruk te maken met je 'uitzonderlijke creativiteit' (Tip: je mogelijke werkgever zoekt iemand betrouwbaar, dus gedraag je ook zo.)

5. Een video-cv doorsturen (Tip: het is handiger als je het uit typt, zo kan het ook afgedrukt worden. De beste manier is nog steeds LinkedIn.)

4. Eten tijdens het gesprek (Tip: eet niet. Drink koffie of water of thee of niets, als het aangeboden wordt)

3. On-enthousiast overkomen (Tip: als ze zien dat je enthousiast bent, zullen ze zelf ook eerder enthousiast worden om je aan te nemen.)

2. Mannen die zich vergeten te scheren (Tip: als je een baard/snor hebt, zorg er dan voor dat die er piekfijn uit ziet, anders scheer je je glad.)

1. Je cv drie pagina's lang maken als je geen werkervaring hebt. (Tip: less is more. Meestal hebben ze toch niet veel tijd om ze uitgebreid te bestuderen.)