Onveilige treinen op drukste lijn

Onveilige treinen op drukste lijn

De NMBS heeft nog altijd negen niet-beveiligde treinen rondrijden tussen Antwerpen en Brussel, de belangrijkste spoorlijn van het land. Dat schrijft De Morgen vandaag. Vorig jaar passeerde een trein er met 90 kilometer per uur twee rode seinen. De FOD Mobiliteit is een onderzoek gestart naar dat incident. Op 1 november 2015 negeerde een treinbestuurder twee keer een rood sein in de buurt van Antwerpen Luchtbal. Pas 2,1 kilometer later kwam de trein tot stilstand toen de bestuurder zelf aan de noodrem trok nadat hij vanuit het seinhuis een noodtelefoon kreeg.

Het incident was mogelijk omdat de NMBS nog altijd met negen onbeveiligde locomotieven rondrijdt. "Al onze binnenlandse treinen zijn voorzien van TBL1+. Voor de internationale treinen is dat niet zo. Dat is ook niet verplicht", aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. "In Antwerpen ging het om een incident met de Beneluxtrein, dat is een internationale trein."

Concreet gaat het om locomotieven die na het fiasco van de Fyra zijn ingehuurd door de NMBS. Die zijn enkel uitgerust met een "krokodil", een veiligheidssysteem uit de jaren 30 dat al lang achterhaald is.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) legt de verantwoordelijkheid bij Jacqueline Galant. "De vorige minister heeft de beslissing genomen om de Beneluxtrein een uitzondering toe te kennen op de veiligheidsvoorschriften. Die beslissing is door de regering in alle transparantie vastgelegd in een Koninklijk Besluit." De uitzondering loopt eind 2016 af, benadrukt Bellot.

bron: Belga