Ontwerpers nieuwe Gentse stadsbibliotheek krijgen Nobelprijs architectuur

De Pritzkerprijs, de Nobelprijs van de architectuur, gaat voor de eerste keer naar drie personen. De winnaars ontwierpen De Krook in Gent, de nieuwe stadsbibliotheek die deze maand nog opent.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Rafael Aranda, Carme Pigem en Ramon Vialta, drie Spaanse architecten van het Catalaanse bureau RCR Arquitectes, werden onderscheiden met de prestigieuze onderscheiding. Zij tekenden samen met het Gentse architectenbureau Coussée en Goris De Krook.

Openingsweekend

Die nieuwe stadsbibliotheek en multimediaal centrum houdt op 10, 11 en 12 maart een openingsweekend. De Waalse Krook, waar het gebouw gelegen is, was lange tijd een verloederde buurt aan een bocht in de Schelde. In 2011 begon men aan de afbraakwerken, in 2013 stak de eerste spade in de grond.

Eerder werden in hetzelfde jaar al twee architecten gelauwerd. Dat was in 2001 onder meer het geval met het Zwitserse duo Jacques Herzog en Pierre de Meuron, die onlangs nog in het nieuws kwamen met de oplevering van de concertzaal Elbphilharmonie in Hamburg. De Pritzkerprijs wordt sinds 1979 uitgereikt en werd in het leven geroepen door de Amerikaanse ondernemer Jay A. Pritzker en diens vrouw Cindy.