Ontslag FBI-topman doet heel wat vragen rijzen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de FBI-baas James Comey op staande voet ontslagen. De Democratische oppositie steigert.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een president dat doet. "De FBI is een van de meest gekoesterde en gerespecteerde instellingen en vandaag is een nieuw begin voor ons kroonjuweel van rechtshandhaving", stelde Trump in een mededeling.

Doofpotoperatie

De Democraten vinden dat het zaakje stinkt. De FBI voert namelijk een onderzoek naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en Rusland. Ze vinden het daarom wel heel toevallig dat Comey net nu ontslagen is. Trump kan de man niet ontstaan die naar hem een onderzoek leidt, reageren staatsrechtgeleerden en Congresleden. Ze legden meteen de vergelijking met president Richard Nixon en het watergateschandaal. Trump wilde niet reageren op de geruchten over de doofpotoperatie.

Volgens zijn adviseurs is de president het gewoon beu dat de speculaties over Rusland niet ophouden. Hij is ervan overtuigd dat hij tijdens zijn campagne niets mis heeft gedaan. Tijdens Comey's optreden in de Senaat van vorige week kwam het Rusland-onderzoek opnieuw ter sprake, en dat zou de president hebben aangespoord om de FBI-baas de bons te geven.

Op zijn geliefde sociaalnetwerk Twitter laat de Republikein weten dat hij een vervanger zal aanstellen die "het werk beter zal doen en de spirit en het prestige van de FBI terug zal brengen". Hij wees er verder op dat Comey "het vertrouwen kwijt was". Niet alleen van hem, maar van vrijwel iedereen in Washington, ook de Democraten. "Als alles weer tot rust komt, zullen ze me bedanken", verzekert Trump.

Het was zijn voorganger Barack Obama die Comey in 2013 aanstelde voor een termijn van tien jaar. De zoektocht naar een nieuw FBI-hoofd start onmiddellijk, aldus Trump.