"Ontploffing is meest humane oplossing voor aangespoelde walvissen"

Een aangespoelde walvis is een moeilijke kwestie. Door de grootte van het zeezoogdier is het soms onmogelijk om het terug naar zee te brengen. Om een lange lijdensweg te voorkomen worden de dieren dan geëuthanaseerd, maar ook dat is geen sinecure. In West-Australië gebruikt het departement van Parken en Wildbescherming (DPAW) een explosieve manier om walvissen zo humaan mogelijk te laten sterven. 
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Sinds 1989 spoelden er 146 bultrugwalvissen aan op kust van West-Australië. Daarvan werden er vijftig nog levend gevonden, al stierf de helft kort na de ontdekking. Zestien dieren werden geëuthanaseerd na een professioneel en medisch onderzoek. Een dier dat tot dertig ton kan wegen snel en pijnloos doden is echter niet eenvoudig.

"We hebben een implosietechniek ontwikkeld. Een lading springstof wordt tot ontploffing gebracht en al de energie die daarbij vrijkomt wordt op de hersenen gericht. Deze methode garandeert het snelste resultaat", verklaart Doug Coughran van DPAW aan ABC.

"De schedel van een walvis is behoorlijk dik en bovendien omgeven door heel wat blubber. Zelfs met een bijzonder krachtig geweer is het onmogelijk om de schedel te doorboren, dus we moeten explosieven gebruiken. De ontploffing gebeurt onmiddellijk en alles is voorbij in een nanoseconde", voegt explosie-expert Ian Styles toe.

In de Verenigde Staten worden soms injecties gebruikt om aangespoelde walvissen uit hun lijden te verlossen. Door de omvang van de dieren is echter een erg grote dosis medicijnen nodig en laat het resultaat lang op zich wachten.

"Bovendien zit je dan met veertig ton giftig aas. Onze implosietechniek is tot dusver de meest humane. Het is niet aardig om te doen. Als het dan toch moet, is het beter dat we begrijpen hoe we het zo snel mogelijk en humaan aanpakken, om het lijden van de walvissen te beperken", besluit Coughran aan ABC.