Ontmoeting met de eerste ploeg van BX Brussels

Ontmoeting met de eerste ploeg van BX Brussels

Zoals elke vrijdagavond trainen de poulains van coach Junior Ngalula op het terrein van Sippelberg in Molenbeek. Deze jongeren vormen de eerste ploeg van BX Brussels, die uitkomt in Eerste Provinciale. Ze zijn allemaal tussen de 19 en 35 jaar, de gemiddelde leeftijd is 26.

Blaise Issankoy Massiya (35 jaar). De captain en veteraan van de eerste ploeg van BX. Deze middenvelder heeft al heel wat watertjes doorzwommen in de Belgische competitie. Hij speelde ondermeer bij KSC Lokeren, FC Brussels en bij tweedeklasser Royal Boussu Dour. Blaise beseft maar al te goed hoe belangrijk zijn ervaring is voor de jongeren van BX en is altijd bescheiden gebleven. Hij is een van de ‘grote broers' in de ploeg, naar wie iedereen luistert. “Ik woon in Brussel en omdat ik op hoog niveau competitievoetbal gespeeld heb, vond de manager van BX me de geknipte man om de jeugdspelers te begeleiden en mijn ervaring met hen te delen.” Hij is er dan ook van overtuigd dat de jongeren bij BX “enorm veel potentieel hebben om in de profcompetitie te spelen”. “En als ik hen daarbij kan helpen en begeleiden, dan is dat ook een van mijn taken hier”, besluit hij.

Aissa Mohamed (22 jaar). Wanneer deze jonge Tunesische Belg niet als middenvelder rondloopt op het veld van BX Brussels, dan zit hij met zijn neus in de boeken. Aissa zit in het tweede jaar Handelsingenieur aan het Cooremans instituut. “Het is niet altijd makkelijk om mijn studies te combineren met het voetbal, maar alles is een kwestie van organisatie. Mijn passie drijft me. Ik speel al sinds mijn vijfde en ben het dus wel gewoon om school en sport te combineren.” Aissa geeft toe dat het niet altijd makkelijk is om voetballer te zijn. “Je moet een sterke persoonlijkheid hebben om vooruit te komen en niet te snel de moed te laten zakken.” Maar de jonge middenvelder blijft nuchter. Hij heeft een realistische kijk op de dingen. “Ik wil eerst mijn studies afmaken en een diploma op zak hebben. In het voetbal zijn er geen zekerheden. Een blessure is snel gebeurd. Je speelt een heel seizoen niet en… Ik kies dus voor de zekerheid van een diploma en ik voetbal in de tijd die overblijft. Daarna zien we wel.”

Adrien Colin (20 jaar). Een van de keepers van de eerste ploeg. Voetbal is voor hem veel meer dan een hobby. Het is een echte passie. En toch maakt de jonge Adrien duidelijk een onderscheid tussen zijn studies aan de ULB (1ste bachelor Economische Wetenschappen) en zijn voetbalactiviteiten. “Op trainingsdagen kom ik naar de les met mijn sporttas. Als ik in de bibliotheek moet studeren, blijf ik daar 2-3 uur en dan ga ik trainen met mijn maten.” Adrien hecht ook veel belang aan de mening van zijn ouders. En thuis zijn studies belangrijker dan voetbal. “Ze hebben me altijd gezegd dat ik mag doen wat ik wil, maar pas van zodra ik mijn diploma heb.” Intussen focust Adrien zich ook op betere prestaties van zijn ploeg op het veld.