Onthulling tast "zuivere" imago van presidentskandidaat Fillon aan

Onthulling tast "zuivere" imago van presidentskandidaat Fillon aan

Een onthulling in het weekblad Le Canard Enchainé heeft het imago van onkreukbaarheid dat de rechtse Franse presidentskandidaat François Fillon cultiveert, behoorlijk wat schade toegebracht. Fillon reageert furieus en spreekt van een smeercampagne. Het satirische blad bracht aan het licht dat Fillons echtgenote Penelope van 1998 tot 2002 als medewerkster van de toenmalige afgevaardigde en later van Fillons opvolger heeft gewerkt, op kosten van het parlement. Dat leverde de Fillons een bonusje van ongeveer 500.000 euro uit de parlementskas op. De reactie van Fillon sprak boekdelen: "Ik geef geen commentaar omdat er niets te becommentariëren valt". Volgens Fillons woordvoerder gebeurde de aanstelling van mevrouw Fillon volgens het boekje. Tegen de zender RFI zei hij dat in Frankrijk "veel" afgevaardigden hun partner een job geven. Feit is dat die praktijk in Frankrijk telkens veel discussiestof doet opwaaien. Fillon, premier van 2007 tot 2012, werd in november bij voorverkiezingen ("primaires") van het rechtse kamp tot kandidaat van burgerlijk rechts voor het Elysée verkozen. Zijn programma is geënt op "besparingen en hervormingen". Zo wil hij ongeveer een half miljoen jobs in de overheidssector schrappen. In de peilingen belet dit austeriteitsprogramma hem niet vast in het zadel te zitten voor de beslissende tweede ronde, zoals het er nu uitziet tegen kandidate Marine Le Pen van het Front National (FN).

Pijnlijk voor Fillon is een door Le Canard geciteerde medewerkster van Fillons opvolger in het parlement. "Ik heb nooit met haar (Penelope Fillon, nvdr) gewerkt. (...) Ik kende haar enkel als vrouw van de minister." In 2002 had Fillon de overstap naar de regering gemaakt als minister van Werk.

De presidentskandidaat van de groenen, Yannick Jadot, beschuldigde de Fillons van fictieve tewerkstelling. Partijleider Bernard Accoyer van Les Républicains, daarentegen, verzekerde dat hij Penelope "vaak aan het werk" heeft gezien. Zij is "een plaatselijke politica die in de schaduw van haar man werkte".

Afgevaardigden van de Assemblée krtijgen per maand 9.561 euro om tot vijf medewerkers te betalen. In 2001 betaalde Fillon zijn vrouw maandelijks reeds 3.900 euro, een bedrag dat het jaar nadien steeg tot 4.600 euro.

bron: Belga