Ontdek 's werelds diepste grot

Ontdek 's werelds diepste grot

De grot van Kroeber in Abchazië, een onafhankelijke republiek in Georgië, is de diepste grot op de wereld. Het hoogteverschil tussen de ingang en het diepst verkende punt bedraagt ongeveer 2.197 meter. Het is de enige gekende grot die een diepte van meer dan twee kilometer heeft.

In 2012 bereikte Gennadiy Samokhin het diepste punt van de grot. Daarvoor dook hij 52 meter diep in een met water gevuld zinkgat. Het vorige dieptepunt van de grot stond op 2.191 meter, toen Samokhin 'slechts' 46 meter diep dook. Dat diepe zinkgat draagt de naam Dva Kapitana (De Twee Kapiteins)  en bevindt zich op een diepte van 2.191 meter.

National Geographic maakte  in mei 2005 al een artikel met interactieve kaart van de grot van Kroeber. Toen was het diepst gekende punt het zinkgat 'Kvitochka' op 1.980 meter diepte maar dat record hield nog geen jaar stand. Speleologen vonden in juli al een weg rond Kvitochka en zakten toen verder af naar Dva Kapitana.

De kaart hieronder geeft een, voorlopig, volledig beeld van de grot van Kroeber. Let vooral op de plaatsen op 1.200, 1.400, 1.650 en 1.800 meter diepte. Op die dieptes hebben ze ondergrondse kampen gemaakt waar speleologen kunnen rusten tijdens hun expeditie. Sommige expedities duren langer dan drie weken, dus zo'n kampen zijn broodnodig. Speleologen vergelijken afdalen in de grot van Kroeber wel eens met een omgekeerde beklimming van de Mount Everest.