Ongeziene stijging van aantal besmettingen: "Tweede golf is duidelijk begonnen"

Ongeziene stijging van aantal besmettingen: "Tweede golf is duidelijk begonnen"

In de week van 7 tot 13 juli werden gemiddeld 114,7 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is een enorme stijging van 32 procent ten opzichte van de week voordien, toen er gemiddeld 86,9 nieuwe gevallen werden geregistreerd. Maandag werden er zelfs 216 nieuwe besmettingen gemeld. In het totaal raakten 63.238 Belgen besmet.

Even veel besmettingen als begin van epidemie

Marc Van Ranst ziet het met lede ogen aan. “Dit is niet goed. We krijgen nu ook de dagcijfers en dan zien we dat we maandag 216 nieuwe gevallen hadden. Ter herinnering: op 15 maart hadden we 214 nieuwe gevallen. 17 maart was de start van de lockdown. Het gemiddelde gaat de komende dagen zeker blijven stijgen. De stijging is het grootst waar grote steden zijn. Dit is niet één hotspot, het zijn er verschillende. Als de cijfers zo blijven evolueren, dan zullen er opnieuw verstrengde maatregelen op de agenda komen. Met deze cijfers en de stijging van de voorbije weken zie je duidelijk dat we aan het begin zitten van een tweede golf”, vertelde hij op Radio 1.

Maatregelen respecteren

De 55-jarige viroloog hamert er nog eens op dat we ons absoluut aan de maatregelen moeten houden. “Iedereen moet afstand houden, mondmaskers dragen en het aantal sociale contacten beperken. De regel van 15 mensen per week is er daarom. Veel mensen houden zich er niet aan, maar het is nodig. We zien ook al mensen terugkeren van vakantie, we moeten dus aan de slag”, klinkt het.

Ziekenhuisopnames gestabiliseerd, overlijdens dalen nog

Het aantal ziekenhuisopnames is gestopt met dalen. Er werden gemiddeld 10 mensen opgenomen in de Belgische hospitalen, even veel als de week ervoor. Op dit moment liggen 147 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 13 minder dan de week voordien (-8%). Op intensieve zorgen worden 28 patiënten behandeld, 8 minder dan vorige week (-22%).

Het gemiddeld aantal overlijdens blijft wél nog dalen. In de week van 7 tot 13 juli stierven gemiddeld 1,7 mensen per dag aan het longvirus. De week voordien lag dat gemiddelde nog op 3,1 (-45%). De totale dodentol bedraagt nu 9.795.

Het weekgemiddelde stijgt naar 115 gevallen.

Dit is een stijging met 32%.

We krijgen nu terug de dagcijfers: maandag 13/7 waren er 216 nieuwe gevallen.

Ter herinnering: op 15 maart hadden we 214 nieuwe gevallen. 17 maart was de start van de lockdown.https://t.co/KerPyA2jdl

— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) July 17, 2020