Ongezien strenge sanctie voor Pools Europarlementslid die vrouwen beledigde

Ongezien strenge sanctie voor Pools Europarlementslid die vrouwen beledigde

Het Poolse Europarlementslid Janusz Korwin-Mikke krijgt een ongezien strenge sanctie voor zijn seksistische verklaringen. Zijn dagvergoeding wordt dertig dagen ingehouden, hij wordt tien dagen geschorst van parlementaire activiteiten en mag het Europees Parlement een jaar lang niet meer vertegenwoordigen, zo kondigde voorzitter Antonio Tajani dinsdag in Straatsburg aan. De 74-jarige Korwin-Mikke zorgde voor ophef in het Europees Parlement met zijn verklaring dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen omdat ze "zwakker, kleiner en minder intelligent" zijn. Met die seksistische uitspraak was de notoire relnicht uit Polen niet aan zijn proefstuk toe. De voorbije jaren werd hij al bestraft omdat hij de Hitlergroet had gebracht en vluchtelingen met uitwerpselen had vergeleken.

Tajani tilt zwaar aan de aanval op gendergelijkheid. "Door vrouwen te beledigen toonde het Europarlementslid minachting voor onze meest fundamentele waarden", aldus de voorzitter. De Italiaanse conservatief legt naar eigen zeggen een "ongekend" strenge straf op, maar die is volgens hem in verhouding met de ernst van de verklaringen.

Korwin-Mikke, de enige vertegenwoordiger van zijn eigen ultraconservatieve en eurosceptische partij Korwin in het Europees Parlement, wordt tien dagen geschorst van parlementaire activiteiten en mag het parlement een jaar lang niet meer extern vertegenwoordigen. Ook verliest hij gedurende dertig dagen zijn dagvergoeding, die voor Europarlementsleden ongeveer 300 euro bedraagt.

bron: Belga