Ongelofelijk: robot lost Rubiks kubus op in een halve seconde

Ongelofelijk: robot lost Rubiks kubus op in een halve seconde

Hoe je de Rubiks kubus ook draait of keert, de puzzel is steeds op te lossen met twintig bewegingen. Zowel mensen als robots streven ernaar om alle gekleurde blokjes zo snel mogelijk te groeperen. Het menselijk record staat op naam van de Nederlander Mats Valk. Hij deed er 4,74 seconden over, maar die knappe prestatie valt in het niets tegenover de robot.

In München heeft de Sub1 Reloaded robot zijn eigen wereldrecord aangescherpt tot 0,637 seconden. Ter vergelijking: met de ogen knippen duurt 0,3 à 0,4 seconden.

Praktisch nut

Een computer die sneller kan rekenen en reageren dan de mens is niet nieuw. Maar voor producent Infineon is dit een manier om te tonen hoe snel hun microchips kunnen reageren. De bedoeling is dat die ook verwerkt zullen worden in auto's zonder bestuurder, zodat de wagen bijvoorbeeld tijdig kan stoppen in het geval van een plots obstakel.

Maar niet iedereen is overtuigd van dat nut. "Het oplossen van een Rubiks kubus is erg systematisch. Computers zijn er erg goed in en de snelheid van de Sub1 is echt indrukwekkend", aldus professor Noel Sharkey aan BBC News.

"Zelfrijdende auto's zijn een andere paar mouwen. Het gaat om een open omgeving met ontelbaar veel onverwachte omstandigheden. Het moeilijkste is om de informatie te verwerken en te bepalen of de wagen moet remmen of uitwijken. De snelheid van een processor is daar maar een klein deel van", relativeert professor Sharkey.

Lees ook