Onderzoeksteam Bende van Nijvel wordt uitgebreid tot dertig speurders

Onderzoeksteam Bende van Nijvel wordt uitgebreid tot dertig speurders

Het aantal speurders dat onderzoek voert naar de Bende Van Nijvel zal worden uitgebreid van elf tot dertig. Er komt ook een nieuw onderzoeksplan. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in de Kamercommissie Justitie. Na onthullingen over de mogelijke betrokkenheid van een gewezen rijkswachter, Christiaan Bonkoffsky, is het onderzoek naar de Bende van Nijvel in een nieuwe stroomversnelling geraakt. Minister Geens gaf vandaag een stand van zaken, al ging hij niet in op de concrete inhoud van het onderzoek, om het geheim ervan niet te schenden.

De voorbije maanden kregen de speurders achthonderd nieuwe tips binnen. Daarvan zijn er 470 bruikbaar voor verder onderzoek, zei minister Geens. Bepaalde tips wijzen opnieuw in de richting van gewezen rijkswachters.

Verschillende parlementsleden zijn vragende partij voor een historisch onderzoek naar het Bende-onderzoek. Minister Geens is zelf "gevoelig" voor die vraag, maar heeft gemerkt dat de magistraten hun onderzoek niet graag doorkruist zien door zo'n parallel onderzoek.

Net voor Kerstmis heeft de regering een wetsontwerp op de spijtoptanten goedgekeurd. De minister hoopt dat de Kamer daarover nog voor de grote vakantie kan stemmen. Ook rond hulp aan de slachtoffers is er een wetsontwerp in voorbereiding, waarvan Geens eveneens hoopt dat de Kamer het voor het zomerreces kan goedkeuren.

bron: Belga