Onderzoek: zo lang blijven antistoffen na een coronabesmetting in het bloed aanwezig

Onderzoek: zo lang blijven antistoffen na een coronabesmetting in het bloed aanwezig

Uit de studie, uitgevoerd door het gerenommeerde San Raffaele ziekenhuis in Milaan en het Italiaanse gezondheidsinstituut ISS, blijkt bovendien dat de aanwezigheid van antistoffen niet beïnvloed wordt door de zwaarte van het ziektebeeld. Ook de leeftijd van de patiënten of de aanwezigheid van onderliggende aandoeningen hebben geen invloed op de antistoffen.

Van de 162 proefpersonen, waarvan er 29 overleden, bleken na acht maanden slechts drie geen antistoffen meer in hun bloed te hebben.

Belangrijk

De aanwezigheid van antistoffen is belangrijk, want "wie er niet in slaagt deze antilichamen in de eerste twee weken na de infectie aan te maken, loopt een grotere kans om ernstige vormen van COVID-19 te ontwikkelen", klinkt het.

Voor het onderzoek werden tussen maart/april en november 2020 162 patiënten die positief hadden getest op SARS-CoV-2 onderzocht. Twee derde (67 procent) van de proefpersonen was mannelijk, de gemiddelde leeftijd lag op 63 jaar. Iets minder dan zes op de tien (57 procent) had een onderliggende aandoening.