ONDERZOEK. “Sporten met mondmasker blijkt niet gevaarlijk”

ONDERZOEK. “Sporten met mondmasker blijkt niet gevaarlijk”

Volgens Italiaanse wetenschappers zijn er amper gezondheidsrisico's verbonden aan het dragen van een mondmasker tijdens het sporten. Ze lieten twaalf gezonde personen van ongeveer 40 jaar oud met- en zonder mondmasker sporten. Daarbij werden drie verschillende soorten maskers getest. Tegelijkertijd werd de hartslag en ademhaling van de deelnemers gemeten. En wat bleek? Zoveel verschil was er niet. De resultaten met het mondmasker gingen gemiddeld slechts 10% achteruit.

Op een veilige manier intensief sporten met een masker op lijkt hierdoor zeer haalbaar. “Als je een gecertificeerd masker draagt dat lucht doorlaat én je bent gezond, dan is het enige probleem misschien wat prestatievermindering”, zegt Dr. Piergiuseppe Agostoni, professor in cardiologie aan de Universiteit van Milaan. Een niet-gecertificeerd zelfgemaakt masker, dat de ademhaling kan belemmeren en het vasthouden van vuile stoffen kan veroorzaken, kan echter tot problemen leiden en "gevaarlijk" zijn”, voegt hij toe.

Meer onderzoek

De wetenschappen drukken wel op het hart om niet te gaan sporten met een mondmasker als je gezondheidsproblemen hebt, zoals een hart- of longaandoening. Hiervoor moeten ze eerst meer onderzoek doen, willen ze zeker weten of het voor deze mensen geen negatief effect heeft.