Onderzoek MH17: "België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen"

Onderzoek MH17: "België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is "tevreden met de publicatie" van de voorlopige resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne. Hij stelt vast dat het Joint Investigation Team (JIT), met rechercheurs uit Nederland, Oekraïne, Maleisië, Australië en België, "grote vooruitgang heeft geboekt". Volgens het team is vlucht MH17 neergehaald door een Buk-raket afkomstig uit Rusland. Het Russische ministerie van Defensie betwistte woensdag al die stelling.

"De internationale gemeenschap moet het strafrechtelijke onderzoek naar het neerhalen van MH17 blijven steunen. De minister roept alle landen op om op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 (2014) met dit onderzoek mee te werken. Vervolging van de verantwoordelijken is noodzakelijk. De landen van het gemeenschappelijke onderzoeksteam werken voort aan een effectieve wijze om de verantwoordelijken te vervolgen", gaat de mededeling verder.

"België zal zich blijven inspannen om de feiten aan het licht te brengen, zodat er de voor slachtoffers en familieleden gerechtigheid kan komen op een onafhankelijke, eerlijke en transparante manier", luidt het nog.

bron: Belga