"Ondervoeding bedreigt kinderen in Mozambique"

"Ondervoeding bedreigt kinderen in Mozambique"

De kans op ondervoeding neemt toe bij kinderen in Mozambique, een van de landen die werd getroffen door cycloon Idai. Kleine kinderen krijgen er al snel te weinig en eenzijdige voeding binnen. Ook in de overvolle opvangcentra is het voedselaanbod beperkt. Dat zegt de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Unicef heeft de afgelopen weken kinderen in Mozambique op ondervoeding gescreend, na de verwoestende passage van cycloon Idai. Kinderen in het getroffen gebied blijken grote kans op ondervoeding te hebben. De komende periode wil Unicef nog minstens 328.000 kinderen daarop laten screenen.

"Veel mensen hebben niks meer. Het kost hen moeite om voldoende brandhout te vinden en dus koken ze misschien maar één keer op een dag, vaak een eenzijdige maaltijd, bijvoorbeeld rijst en bonen. Voor volwassenen kan dat wel even; voor kinderen is dat echt veel te weinig", zegt Maaike Arts, de Nederlandse voedingsdeskundige van Unicef die de afgelopen weken vanuit Beira werkte.

Ook geeft Unicef voorlichting aan de ouders en benadrukken ze het belang van borstvoeding. Zo zegt de organisatie 449.000 mensen te hebben bereikt met levensreddende informatie over het belang van hygiëne en van voeding. Unicef hoopt dat de mensen nu samen gaan koken, zodat kinderen een maaltijd extra per dag krijgen.

Daarnaast heeft de organisatie ook ontwormingstabletten, vaccinaties en vitamine A ingezet. Van de beoogde 800.000 vaccinaties tegen cholera is inmiddels 99 procent gedaan, aldus de kinderrechtenorganisatie.

Omdat het momenteel zaaiseizoen is en er onmogelijk gezaaid kan worden in het getroffen gebied, zal ook de komende periode moeilijk blijven. Wie Unicef wil steunen voor haar acties in Mozambique, Malawi en Zimbabwe, kan daarvoor terecht op www.unicef.be/gift.

bron: Belga