Ondernemers werken 55 uur per week

Ondernemers werken 55 uur per week

De Belgische ondernemer werkt in de week niet alleen hard overdag, de kans dat daar ook avond- en weekendwerk bijkomt is groot. Eén op de vijf ondernemers werkt elke avond, ook tijdens het weekend. Driekwart levert minstens één of twee keer per week avondwerk.

"Ondernemen in België is duidelijk geen nine to five-bezigheid: je mag uit het onderzoek gerust concluderen dat de Belgische ondernemer leeft voor zijn of haar werk", zegt Jeroen De Wit, CEO van Teamleader. "Het is opvallend hoe consistent de cijfers zijn: gemiddeld elf uur per dag aan het werk, dag in dag uit. Dat laat niet veel ruimte voor hobby's of vrije tijd."

De lange werkdagen gaan ook gepaard met een hoge mentale druk. Meer dan de helft (59%) van de ondernemers piekert over het werk in bed, tijdens de zeven uur die ze doorgaans toch proberen te slapen. Maar liefst 40% geeft aan dat het werk de oorzaak is van spanningen in het privéleven. Een derde van de Belgische ondernemers miste het afgelopen jaar zelfs een belangrijke gebeurtenis, zoals een begrafenis of huwelijk.

"Onze conclusie uit dit onderzoek is dat zelfstandigen enorm gedreven zijn, soms ten koste van zichzelf en hun omgeving. We willen de resultaten dan ook aangrijpen om vandaag alle hardwerkende Belgische ondernemers een digitaal schouderklopje te geven via de hashtag #goebezig", aldus De Wit nog. "We hopen dat het hen kan motiveren om na de vakantie weer met frisse moed in het ondernemen te vliegen."