Onderhandelingen tussen NMBS en spoorbonden zitten muurvast

Een nieuwe vergadering tussen directie en vakbonden bij het spoor heeft geen vooruitgang opgeleverd in het dossier van de kredietdagen. De directie verscherpt zelfs haar houding, zeiden de bonden na afloop, door de sancties voor wilde stakers te activeren. Woensdagochtend is een nieuwe overlegronde gepland, maar een einde van de staking is nog niet in zicht.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De socialistische en de christelijke vakbond deelden vandaag aan de spoordirecties mee dat hun achterban het voorstel om de kredietdagen te verminderen, had afgewezen. "Bij ACOD-CGSP was de afwijzing in Vlaanderen, Brussel en Wallonië algemeen", aldus Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel. Bij ACV-Transcom sprak men van een «genuanceerd standpunt».

De bonden eisen de intrekking van de maatregel, terwijl «de directie zei dat ze geen tegenvoorstel kan doen», aldus Luc Piens van ACV-Transcom. Sterker nog, ze kondigde aan dat de directiecomités morgen zullen bijeenkomen om de sancties tegen de wilde stakers te activeren. Die sancties zouden de vorm aannemen van een strenge vermaning en het afhouden van de premies van 12,5 euro.

HR-Rail herhaalde tijdens de onderhandelingen het voorstel van vrijdag, waarin ze zich bereid verklaren om de maatregel in te trekken indien de werknemers akkoord zouden gaan met enkele voorwaarden, zoals de schrapping van 15 november (Koningsdag) als extralegale feestdag. Na enkele uren praten, bleek dat er geen compromis gevonden kon worden.

Ondanks de impasse blijven beide kanten bereid te praten. Woensdag om 08 uur start een nieuwe vergadering. «We zullen dan bekijken of er nog voorstellen mogelijk zijn», aldus Sempels. Dinsdag is er geen overleg, omdat er dan een actiedag is van de openbare sector. Die zal ook het spoor grotendeels lamleggen.

Foto Belga / T. Roge