Onder ijs Antartica schuilen nog 91 onbekende vulkanen

Onder ijs Antartica schuilen nog 91 onbekende vulkanen

Wetenschappers wisten al langer dat er onder de ijslaag van Antartica vulkanen lagen, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het continent bij de meest vulkanische regio's van onze planeet hoort. Een team van de universiteit van Edinburgh heeft dankzij een simulatie ontdekt dat er 91 onbekende lavabergen onder het bevroren water schuilgaan.

Vier vulkanen in België

Die nieuwe vondsten maken deel uit van 183 kegelvormige structuren die de wetenschappers ontdekten op het West-Antarctische Rift Systeem en waarvan ze een sterk vermoeden hebben dat het vulkanen zijn, meldt The Verge. Ze zijn tussen de 100 meter en 3,85 kilometer hoog en hebben een diameter van 3,2 tot 6,4 kilometer lang. Gemiddeld vind je in het gebied één vulkaan per 7242 vierkante kilometer. Omgerekend zou België er zo vier bevatten.

De studie kon niet bepalen of de vulkanen al dan niet actief zijn en de wetenschappers twijfelen ook over de impact van de structuren op het smelten van het ijs. Een piste is dat de onderliggende vulkanische activiteit het smeltproces zal versnellen, zoals dat in IJsland het geval was. Daarnaast bestaat dat de kans dat het groffe oppervlak de bewegingen van het ijs zal stremmen, waardoor het langer bevroren blijft.