Ondanks geweld zijn verkiezingen "vreedzaam" verlopen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondanks het geweld en de bijna 40 doden zijn de presidents- en parlementsverkiezingen van zaterdag in Nigeria vreedzaam verlopen. Dat hebben waarnemers van de Afrikaanse Unie vandaag gezegd. De Nigerianen konden zaterdag een nieuwe president, 360 afgevaardigden en 109 senatoren kiezen. Volgens het burgerplatform voor goed bestuur Situation Room kwamen er bij de presidents- en parlementsverkiezingen de voorbije twee dagen minstens 39 mensen om het leven.

De organisatie had doorheen het land meer dan 8.000 waarnemers uitgestuurd. Zij stelden vast dat alleen al in de deelstaat Rivers zestien mensen bij politiek geweld het leven verloren. Volgens het centrum voor de verdediging van de politieke en juridische rechten beschikte een kwart van de 120.000 stembureaus over onvoldoende politieagenten, met "mankementen" inzake veiligheid als gevolg. In minstens zes deelstaten waren er onregelmatigheden.

Volgens de waarnemers van de Afrikaanse Unie waren er geïsoleerde meldingen van geweld en werd er her en der verkiezingsmateriaal vernield. Ondanks dat geweld verliepen de verkiezingen volgens hen "vreedzaam en ordelijk".

Beveiligingsfunctionarissen bevestigden vandaag ook dat de terreurorganisatie Boko Haram twee aanvallen uitvoerde in het noordoosten van het land, onder meer om de verkiezingen te dwarsbomen, maar daarbij zouden geen slachtoffers gevallen zijn. De resultaten van de verkiezingen worden later verwacht.

bron: Belga