Onbemande Russische raket in vrije val

Onbemande Russische raket in vrije val

De Progress M-27M had normaal morgen aan het Internationaal Ruimtestation (ISS) gekoppeld moeten worden. Daar verblijven momenteel zes astronauten, maar bij die koppeling is iets misgelopen.

De Progress heeft voor meer dan drie ton brandstof, uitrusting voor experimenten, zuurstof en geschenken aan boord. Ook had het onbemande ruimtetuig een zegevlag mee om de overwinning van de toenmalige Sovjet-Unie op Duitsland op 9 mei 1945 te vieren.

"Hopeloos"

Ruimtespecialisten zijn intussen tot de conclusie gekomen dat een gecontroleerde terugkeer van de raket onmogelijk is. "De Progress is hopeloos. Er zijn meerdere keren bevelen verstuurd. Geen enkele werkte», zo heeft een bron binnen de Russische raketindustrie aan het Russische staatspersbureau Tass gezegd.

Dat betekent dat het momenteel geleidelijk aan terug naar de aarde keert. Waar en wanneer de Progress zal neervallen is niet duidelijk.

Boven België

"Gezien de pogingen tot het starten van de motoren en het uitvoeren van corrigerende manoeuvres falen, verlaat het ruimtetuig gradueel zijn baan», klinkt het in Russische ruimtevaartkringen. Het tempo van de terugval zal afhangen van de atmosferische omstandigheden en de zonnewind.

Niettemin heeft de Progress de voorbije 24 uur al tientallen meters hoogte verloren. De plaats en de hoogte van het ruimtetuig kun je hier volgen. Tussen 14 uur en 15 uur deze middag passeerde het boven België.

«We zullen de exacte datum en plaats waar de - in de dichte lagen van de atmosfeer niet opgebrande - fragmenten zullen neervallen slechts enkele uren voordien kunnen berekenen», zei de bron ook.