Onbemand varen wordt mogelijk in Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft vrijdag op voorstel van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) het kader voor onbemand varende binnenschepen goedgekeurd. In de tweede helft van dit jaar zouden de eerste proefprojecten van start kunnen gaan. Op de IJzer loopt momenteel al een proefproject met een autonoom varend schaalmodel van 4,6 meter. De proef wordt uitgevoerd door de Vlaamse Waterweg, de POM West-Vlaanderen en de KU Leuven.

Met het nieuwe kader zal er ook met volwaardige schepen kunnen worden getest. De projecten krijgen de mogelijkheid om af te wijken van de huidige verplichting om een bemanning aan boord te hebben en de technische voorschriften. Er wordt ook verduidelijkt wie er bij gebrek aan een schipper verantwoordelijk is voor het schip, wanneer er toch een incident of ander probleem zou ontstaan.

Een vijftal private spelers bereiden volgens Weyts al projecten voor en in de tweede helft van dit jaar zouden de eerste tests met volwaardige schepen van start kunnen gaan. De meeste plannen mikken op onbemand varen met bediening op afstand, maar er wordt ook gedacht aan compleet autonoom varen zonder enige menselijke interactie. Het Vlaamse testgebied omvat zo goed als alle bevaarbare waterwegen en er worden dus private projecten gepland in elke provincie.

"Vlaanderen neemt een voortrekkersrol op", zegt Weyts. "Dit is spitstechnologie, maar we willen hier echt pionier zijn. Elke vracht die over het water kan gaan, moet niet meer over de weg."

De Vlaamse binnenvaart vervoerde vorig jaar meer dan 72 miljoen ton goederen en hield zo meer dan 3 miljoen vrachtwagens van de weg.

bron: Belga