'Onbeleefd' berenbeeld verwijderd uit Peking

'Onbeleefd' berenbeeld verwijderd uit Peking

'Boonie Bears' is een populaire Chinese tekenfilm waarbij twee beren proberen voorkomen dat een houthakker hun habitat vernietigt. Voor activiteiten op Kinderdag op 1 juni, werd een beeld van de cartoonfiguren net buiten een winkelcentrum in het financiële district van Peking geplaatst.

Al snel stroomden er klachten binnen, wegens een gebaar van één van de beren. Die steekt twee vingers de lucht in, die toevallig naar het hoofdkwartier van de Chinese veiligheidsdienst wezen. De vingers werden geïnterpreteerd als middelvingers, waardoor de veiligheidsdienst vroeg om het beeld een beetje te verplaatsen.

Medewerkers van het winkelcentrum waren met verstomming geslagen. "Een beer heeft maar vier vingers, dus het is nogal moeilijk om een middelvinger op te steken", getuigt Zhu Lei van het shoppingcentrum aan Beijing Youth Daily. Ondanks het ongeloof, hebben ze de beren een beetje gedraaid.

Maar dat hield de klachten niet tegen. De vingers wezen vervolgens naar een bankgebouw, waar ze bovendien aanstoot namen aan de diersoort. Sinds juni vorig jaar gaat het immers minder goed met de Chinese financiële markt. Wanneer de beurzen zakken, spreekt men ook wel van een bearmarkt, of een berenmarkt.

Het winkelcentrum had het gevoel dat ze geen goed konden doen met het beeld van tekenfilmfiguren en besloot het naar een opslagplaats te verhuizen om meer problemen te voorkomen. Kinderdag ging door zonder de aanwezigheid van de geliefde figuren.

Cartoon bear statues removed for pointing insulting fingers at banks, regulators in Beijing https://t.co/GXhnAlCJhi pic.twitter.com/PAIwRb5Q5S

— Global Times (@globaltimesnews) 3 juni 2016

Foto Twitter / @GlobalTimesNews